• Bas

Herken en omarm jezelf - Overtuigingen

Bijgewerkt: 6 mei 2020


Ieder mens bekijkt en beleeft het leven, de wereld en zichzelf vanuit een eigen perspectief. Als ware het een een lens waarmee de wereld wordt bekeken. Deze lens is gekleurd en de kleuren zijn ontstaan door de overtuigingen, ervaringen en lessen die ieder mens heeft meegekregen.


Om jezelf beter te begrijpen helpt het om alle overtuigingen in een paar categorieën onder te verdelen. Overtuigingen over: jezelf, anderen, de omgeving en de wereld. In deze blog gaan we dieper in op de overtuigingen over jezelf. Deze overtuigingen zijn als het ware de basis waarop jouw lens is uitgehakt. Deze overtuigingen zijn ontstaan tussen je geboorte en je 8e levensjaar. Je leerde toen in een soort hypnotische toestand. Je was een spons die leerde door alle externe ervaringen, gevoelens, dogma's en overtuigingen op te zuigen. Ook al weet je niet veel meer van die periode, het zijn wel die gebeurtenissen en lessen die jou voornamelijk hebben gevormd tot wat je nu bent.


Programmering en kind conclusies

Feitelijk is in je vroege kinderjaren de basis van je eigen programmering neergelegd. Hier ontstonden de delen van jou die we kunnen beschrijven als het gekwetste kind en het boze en impulsieve kind. Het mooie is dat je geboren bent als gelukkig en liefdevol kind. Eigenlijk is het gelukkige kind in meer of mindere mate overschaduwd door de andere kinddelen. Ieder mens heeft al deze delen in zich. Als we verder afpellen dan worden deze delen weer gevoed door conclusies die het kind heeft getrokken in de vroege jeugd. Conclusies die veel voorkomen zijn “ik ben niet goed genoeg”, “ik ben niet welkom”, “ik laat me niet horen”, “ik mag nooit meer verliezen” en “ik moet me gedragen”.


Leven naar overtuigingen

De mate waarin een overtuiging aanwezig is en zich manifesteert in gedrag of uiting, maakt wat we in de volksmond en psychologie ‘karakter’ noemen. Als een label dat op iemand wordt geplakt. “Jij bent een onzeker persoon”, “jij bent competitief” of “jij bent impulsief”. Dat label plak je in eerste instantie niet zelf. Dat gebeurt door de mensen om je heen; je ouders, familieleden of leraren. Het is interessant om te bedenken wat dat met je doet. Wat er gebeurt is dat je ze gaat geloven! Het is een bevestiging van de conclusie die je al vroeg trok en van de overtuigingen waar je naar leeft. Je bent gaan geloven wat je leerde in je vroege jaren en wat je vanuit anderen bevestigd kreeg en krijgt.


Ontdek Jezelf - Create YrLife

Je denkt misschien dat je niet anders kan dan te leven naar wat je ooit hebt geleerd. Stel jezelf de vraag of je dat echt gelooft. Berust je in het geloof dat je bent zoals je bent en dat je je daar bij neer moet leggen. Of weet iets in jou dat verandering wel degelijk mogelijk is? Er is één constante factor die altijd met je mee gaat en dat ben je zelf. Jij mag je eigen programmering gaan herkennen, erkennen en omarmen. Ontdek jezelf en je eigen kracht stap voor stap. Herontdek en ervaar wie je werkelijk bent en mag zijn - CreateYrLife
17 keer bekeken0 reacties

©2020 YrLife®. Alle rechten voorbehouden.