Bewustwording van je patronen

Met het bewust worden van je eigen patronen van denken en doen, gaat er een wereld voor je open. Om maar met de deur in huis te vallen: we worden aangestuurd door automatische patronen van denken en voelen. Sterker nog, die patronen beïnvloeden onze keuzes zonder dat we ons daar bewust van zijn. 95% van de tijd kiezen en doen we dingen op basis van een automatische piloot. Je maakt keuzes op basis van een programma dat je leerde in de eerste jaren van je leven. Door te leren begrijpen hoe groot de invloed is van onbewuste programma's op je keuzes en gedrag, kun je de invloed terugnemen.

Een korte zoektocht naar wie je bent

Als je vrij wilt komen van dat wat je beperkt in je doen en laten, dan is bewustwording een eerste stap. Op zoek naar wie je bent geworden in je leven. Eerst even terug naar de oorsprong van jezelf. Je kwam als kleine baby terecht in de omgeving waarin je werd geboren. Als baby ben je een vrij onbeschreven blad. In de eerste 7 jaren van je leven leer je alles wat je nodig hebt (en niet nodig hebt) van je omgeving. De mensen, energie, gewoonten en gebruiken in de omgeving waar je in opgroeit beïnvloeden en conditioneren je.  Zo vormen zich gedachten, gevoelens, emoties, gedrag, gewoonten, overtuigingen, waarden en normen. 


Leren in de eerste 7 jaar

Je zou kunnen zeggen dat alles wat je in je eerste zeven jaar leert en ervaart, maakt wie je bent. De Jezuïeten zeiden het al: "Geef me een jongen van 7 jaar en ik vertel je wat voor man het wordt". In die eerste jaren leert een kind in hypnose toestand. Dat wil zeggen dat het alles wat het leert, opzuigt uit de omgeving. Handig als het gaat om het leren lopen, praten en het herkennen van gevaar. De spanningen en overtuigingen van de mensen om je heen krijg je er zeg maar gratis bij. Door de wijze waarop je leert als kind, komen al die dingen zonder context en ongefilterd binnen. Een conclusie over jezelf door een onbedoelde opmerking van een opvoeder of familielid is onbewust snel gemaakt. Dit maakt de omgeving waarin je opgroeit en de mensen met wie je opgroeit van zo'n grote invloed. 

Jouw besturingsprogramma

Vergelijk het leren van een kind met een computer. Het heeft weliswaar een besturingsprogramma (het zenuwstelsel, organen en hersenen) er moet nog software (programma's) worden geïnstalleerd om het geheel te laten functioneren.  De gedachten, gevoelens, gedrag en gewoonten kan je zien als patronen van je programma's. In het onderbewuste worden die programma's afgedraaid en beïnvloeden ze wat je doet. Door je bewust te worden van de patronen, kun je je eigen programma gaan begrijpen. Wat helpt is om van een afstand te leren kijken naar gedachten, overtuigingen en gevoelens. Je bewust zijn van deze patronen, is de sleutel tot wat je ook maar anders wilt. Door ze steeds meer uit het onderbewuste te halen, is verandering van patronen mogelijk.



Niet bewuste patronen

Gedachten komen, gedachten gaan. Net zoals gevoelens, komen gedachten en ze gaan ook weer weg. Door van een afstand te kijken naar de patronen van gedachten en gevoelens, ontdek je de programma's op jouw computer. Door er zo naar te kijken, zal je ook minder hechten aan wat je denkt en voelt. Het is vaak de identificatie met onze gedachten, die verandering en persoonlijke groei lastig kan maken. We identificeren ons dan namelijk ook met onze overtuigingen en emoties. Als we ze kunnen zien als niet bewuste patronen en programma's, kunnen we er ook meer los van staan.

Gedachten zijn voor 95% onbewust

Gedachten en gevoelens sturen ons gedrag vanuit de onbewuste programma's. Niet schrikken, we worden voor 95% van de tijd aangestuurd vanuit ons onderbewuste. Gedachten en gevoelens waar we ons niet eens bewust van zijn, bepalen wat we kiezen, doen, onze gewoonten en zo onze ervaringen. Ook als we ons wel bewust zijn van gedachten en gevoelens herhalen we nog vaak oude patronen van gedrag. Dit komt o.a. doordat overtuigingen op een diep onderbewust niveau tot uiting komen.  Zo wil je bijvoorbeeld graag spreken in het openbaar. En toch, iedere keer als puntje bij paaltje komt, doe je het niet, vind je excuses of zeg je tegen jezelf "ik kan het niet". Je maakt dan een onderbewuste keuze iets niet te doen (of uit te stellen) op basis van een onderbewust programma dat zegt "ik kan het niet".


De basis van bewustwording 

Als het zo is dat gedachten en gevoelens ons voor 95% van de tijd beïnvloeden, dan kun je je daar maar beter bewust van worden. Door bewustwording van de principes van de mind-body connectie, onderbewuste en automatische mechanismen, kun je gericht veranderen wat je tegenhoudt. Het begrijpen van deze principes en een kaart tekenen van jouw onderbewuste patronen kan veel zelfinzicht geven. Als je jezelf begrijpt, dan kun je ook zien wat er in de weg staat naar wat je werkelijk wilt. Leuk om zelf mee aan de slag te gaan door eens de volgende oefening te doen.

Door bewustwording van concepten en principes die onze keuzes, gedrag en gewoonten bepalen is groei mogelijk. Met persoonlijke ontwikkeling verander je je paradigma. Door op een andere manier naar jezelf en de wereld te kijken, ontstaat een nieuw perspectief. Het nieuwe perspectief ondersteund met kennis en oefening maakt de mate waarin je ontwikkelt.

1  Veel gedachten en gevoelens zijn onderbewuste patronen

2. Patronen zijn de programma's die ontstonden in je jeugd

3. We worden voor 95% van de tijd gestuurd onderbewuste patronen

4. Kennis van patronen geeft inzicht in wat we doen en waarom

5. Vanuit bewustwording is verandering en groei mogelijk

Persoonlijke blueprint in 7 stappen

Door het maken van deze oefening kom je tot meer bewust zelfinzicht. Zo kom je erachter wat je drijft en kom je dichterbij wie je werkelijk bent. Je bent niet de negatieve gevoelens of gedachten die komen en gaan. Jij bent de constante factor die gewaar is van dat alles en van de ervaringen die je hebt. Door het maken van deze mini blueprint van jezelf krijg je inzichten en aanknopingspunten die je helpen om te groeien.

Schrijf kort en in bullets de antwoorden op deze 7 vragen. Wat ontdek je?

1. Welke gedachten helpen mij?

2. Welke gedachten belemmeren mij?

3. Wat is het verhaal dat ik over mijzelf vertel?

4. Waar ben ik het bangst voor?

5. Waar wordt ik enthousiast van?

6. Wat zou ik doen als alles mogelijk was?

7. Wat moet ik opruimen om daar te komen?