Ademhalingsoefening als brug naar persoonlijke groei

Waarom zijn zo weinig mensen bewust bezig met hun ademhaling? Terwijl steeds meer wetenschap de voordelen aantoont. bewust ademen tijdens het sporten, meditatie of yoga misschien wel. Juist het adembewustzijn vasthouden gedurende de dag zorgt voor meer balans en overzicht in alle situaties. Bewust en langzaam ademen ontspant, herstelt het lichaam en vermindert chronische stress. 

Het grootste voordeel is waarschijnlijk wel dat je meer overzicht krijgt in je hoofd. Het geeft letterlijk ruimte om beter na te denken, de perfecte basis dus voor persoonlijke groei. Een pleidooi voor Ademhalingsoefeningen als brug naar persoonlijke groei en welzijn. Weg met je gepieker, zorgen en angst. 

Dé oplossing voor chronische stress

Er bestaat natuurlijk niet één oplossing of dé methode want iedereen is verschillend. Toch hebben we wel allemaal dezelfde basis. Het menselijk lichaam met een stresssysteem. Het voornaamste wat je stresssysteem te doen heeft, is zorgen voor inspanning en ontspanning. Het zenuwstelsel zorgt voor actie en automatisch herstel. Bewust en langzaam ademen helpt je lichaam te ontspannen en herstellen.

Het lichaam een handje helpen met bewust ademen is nodig, want dat stresssysteem is regelmatig behoorlijk in de war. Een groot deel van de westerse bevolking leidt aan continue stress. We leven voor wel 70% van de tijd vanuit stress. Ga maar na; we staan de hele dag ‘aan’ en gaan vaak niet eens meer ‘uit’ als we in bed liggen (of pas als we hebben gedronken of gesnackt ;-)) De mate waarin we gestresst zijn en niet meer natuurlijk herstellen, is de belangrijkste oorzaak van geestelijke en fysieke welvaartsziekten.

Overprikkeling en afleiding

De hele dag door zijn we informatie aan het binnenhalen. We luisteren naar de omgeving; wat je baas wil, wat de radio schreeuwt, wat het nieuws propageert, wat je naasten willen of eisen. Laat staan de prikkels in je eigen hoofd, pijntjes in je lichaam en natuurlijk de prikkels van je telefoon! We laten ons leven door prikkels, zonder heel bewust stil te staan bij onszelf en onze werkelijke behoeften. 

We zijn overprikkeld en als we dat erkennen bij onszelf, dan ontstaat er de behoefte aan afleiding. Kijk eens om je heen. De kans is groot dat 50% van wat je ziet je doet denken aan iets dat je nog moet doen, iets dat anders kan of waar je je zorgen om moet maken. Blijven je gedachten net iets te lang hangen, dan spoken de zorgen of doemscenario's je mogelijk door het hoofd. En om ze kwijt te raken, zoek je afleiding.

In plaats van te ontspannen of herstellen na inspanning… vinden we afleiding. TV, telefoon, vakantieplannen, shoppen, Netflix, social-media. Je zoekt afleiding omdat je wilt ontspannen. De afleiding op zichzelf zorgt helemaal niet voor ontspanning al lijkt het wel zo. Er ontstaat juist meer overprikkeling. Terwijl de stap naar ontspannen en herstel zo simpel en effectief is. Je ademhaling reguleren.

Wachten op de burn-out

Al die afleiding heeft een functie, namelijk te zorgen dat je niet bij jezelf hoeft stil te staan. We zijn namelijk geconditioneerd om veel buiten onszelf te zoeken en plaatsen. Afhankelijkheden als geld, omstandigheden, de ander, werk, woning. Het zijn vaak externe dingen die ons geluk bepalen, en het is eigenlijk nooit goed genoeg. Als we teveel stilstaan bij onszelf, dan spookt ineens weer alles rond dat we nog moesten doen of anders moet.

Het lijkt wel alsof we liever wachten we totdat er echt iets breekt. Overlijden, burn-out, ziekte of blessures zorgen er vaak voor dat we pas op de plaats (moeten) maken. Dan laten we los wat niet meer dient, je wordt geforceerd om op een andere manier naar jezelf en je problemen te kijken. Vanuit die grotere afstand tussen jezelf, je problemen en je afleidingstactieken, ontstaat ruimte.

Ontspanning door ademhalingsoefening

Het is precies die ruimte die ook ontstaat als je bewust en langzaam leert en gaat ademen. Het dagelijks herhalen van een vrij simpele ademhalingsoefening helpt het zenuwstelsel al te trainen. Ook het begin is simpel en kan ieder moment. Volg in eerste instantie eens met aandacht je eigen ademhaling. Is de frequentie snel of langzaam? Misschien merk je de onrust op van alle inzichten uit dit blog. Mogelijk is er herkenning van spanning en chronische stress. Merk het op en probeer de frequentie van je ademhaling eens omlaag te brengen.

Wat gebeurt er met je als je 5 tellen inademt, en 5 tellen weer uit? En je dat 10 keer herhaalt. Wat gebeurt er als je gewoon je adem volgt met aandacht? Waar is dan het gepieker? Voel je hoe dat kan ontspannen? Door zo eens een paar keer per dag te gaan zitten met jezelf en je ademhaling, bouw je een brug. Een verbinding naar persoonlijk welzijn vanuit de ruimte en het herstel welke ontstaat van binnenuit. Door zo te oefenen met ademhalen, ontstaat een natuurlijke ontspanning. Een bewuste brug naar persoonlijke groei. Want hoe kun je nou groeien naar wat je wilt als je stress alle ruimte opeist?   

Start NU met je persoonlijke groei.

Er is geen beter moment dan starten bewust ademen dan NU. Met YrLife Academy start je heel gemakkelijk. Onze mini-training ‘Adem Focus’ neemt je gedurende 7 dagen mee. Doe de video-ademhalingsoefening en ervaar stap voor stap de voordelen.